Is Behangklaar ook Sausklaar?

Wanneer je een nieuwbouwwoning betrekt of een renovatieproject uitvoert, kom je vaak de termen “behangklaar” en “sausklaar” tegen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee afwerkingsniveaus en kun je een muur die behangklaar is ook gebruiken voor het sausen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en de kenmerken van behangklare en sausklaar afgewerkte muren bespreken.

Behangklaar vs. Sausklaar

Behangklaar

Behangklare muren zijn muren die zijn voorbereid op het aanbrengen van behang zonder verdere voorbereiding. Ze zijn gestuct en geschuurd tot een gladde en egale afwerking, klaar om te worden behangen zonder extra werkzaamheden zoals plamuren of schuren.

Sausklaar

Sausklare muren zijn muren die zijn voorbereid op het aanbrengen van verf of saus zonder verdere voorbereiding. Ze zijn glad gestuct en geschuurd tot een perfect egale afwerking, klaar om te worden geschilderd zonder dat er extra lagen primer of afwerkingsmateriaal nodig zijn.

Is Behangklaar ook Sausklaar?

In de meeste gevallen kunnen muren die behangklaar zijn, ook worden gebruikt voor het sausen. Omdat behangklare muren glad en egaal zijn, bieden ze een goede basis voor het aanbrengen van verf of saus. Echter, sommige mensen geven er de voorkeur aan om sausklaar afgewerkte muren te hebben voor een nog gladdere afwerking, zonder zichtbare stucnaden of -structuren.

Overwegingen bij het Sausen van Behangklare Muren

Als je ervoor kiest om behangklare muren te sausen, zijn er een paar overwegingen waarmee je rekening moet houden:

  1. Primer aanbrengen: Voordat je begint met het sausen, kan het nodig zijn om een laag primer aan te brengen op de behangklare muren om de hechting van de verf te verbeteren en eventuele absorptieverschillen tussen de ondergrond en de verf te verminderen.
  2. Eventuele Reparaties: Controleer de behangklare muren grondig op eventuele beschadigingen of oneffenheden voordat je begint met het sausen. Indien nodig, voer eventuele reparaties uit en schuur de muren glad voordat je de verf aanbrengt.
  3. Kies de Juiste Verf: Kies een hoogwaardige verf of saus die geschikt is voor de ondergrond van de muren en het beoogde eindresultaat. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig aanbrengt en laat deze goed drogen tussen de lagen door.

Conclusie

Hoewel behangklare muren in de meeste gevallen kunnen worden gebruikt voor het sausen, is het belangrijk om enkele voorbereidingen te treffen en de juiste verfmaterialen te kiezen voor het beste resultaat. Door deze overwegingen in gedachten te houden, kun je een gladde en perfect afgewerkte muur creëren, of je nu kiest voor behangklare of sausklaar afgewerkte muren.

Scroll naar boven